Skip to main content
Nieuws

Snelle voortgang bij bouw van innovatieve en energiezuinige tulpenkas Ronico.

  • 09 oktober 2024
Snelle voortgang bij bouw innovatieve en energiezuinige tulpenkas
De bouw van Ronico’s innovatieve, energiezuinige tulpenkas in Hem is in volle gang. Deze nieuwe kas, waar de tulpenproducent efficiënter en duurzamer dan ooit zal telen, bevindt zich inmiddels in een vergevorderd stadium en is op weg naar oplevering in december dit jaar.
De bouw loopt op schema en Ronico verwacht dat de tulpenkas op 1 december 2024 volledig operationeel zal zijn.
Sloop en nieuwbouw

In april begon de sloop van de oude kas aan de Middenweg in Hem. Eerst werd de linkerhelft afgebroken, waarna het broeiseizoen nog werd voltooid in het rechtergedeelte. Vervolgens werd ook de rechterhelft gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe kas. Voor de fundering zijn maar liefst 1361 heipalen geslagen, die een solide basis vormen voor de kas.

Slimme infrastructuur

Een belangrijk aspect van de bouw is de efficiënte inrichting van de kas. De verwarmings- en koelleidingen zijn zoveel mogelijk ondergronds aangelegd om het leidingwerk boven de grond tot een minimum te beperken. Dit zorgt voor overzicht, ruimte en een verbetering van de toekomstige werkprocessen.

20240813 Ronico 4

Kasconstructie

Na het storten van de fundering is de kasconstructie geplaatst, gevolgd door de montage van het glas in het dak en de sandwichpanelen voor de buitenwanden. Inmiddels is ook de eerste technische ruimte van beton voorzien, met wekelijkse stortingen die de komende weken zullen volgen.

Technische installaties en schermdoeken

De technische installaties worden in de komende weken geplaatst. Het dubbele schermdoek, essentieel voor klimaatbeheersing, is al geïnstalleerd. De kas wordt bovendien uitgerust met een innovatief rolcontainersysteem, dat dubbele teeltlagen mogelijk maakt en de teeltruimte optimaal benut. Dit systeem is een belangrijk onderdeel voor Ronico om nog efficiënter te telen.

Toonaangevend in efficiëntie, schaal en duurzaamheid

De nieuwe kas heeft straks vijf afdelingen, allemaal uitgerust met de nieuwste teelt- en verwerkingstechnologieën. Dankzij waterhergebruik en een toekomstig WKO-systeem als energiebron is de ambitie om de kas in de toekomst volledig energieneutraal te maken. De tulpenkas wordt wereldwijd toonaangevend op het gebied van efficiëntie en schaal, maar ook op het gebied van duurzaamheid.

20240904 Ronico verbouwing 49

Op schema voor december

De bouw van de nieuwe kas past perfect bij Ronico’s strategie om hun positie als 's werelds grootste tulpenproducent te versterken. Dit gebeurt op de Ronico-manier: elk seizoen efficiënter, duurzamer en klantgerichter dan het jaar ervoor, met als doel zoveel mogelijk mensen wereldwijd op te vrolijken met de schoonheid van tulpen. De bouw loopt op schema en Ronico verwacht dat de tulpenkas op 1 december 2024 volledig operationeel zal zijn.

Bekijk de video

De voortgang van de nieuwbouw is mooi vastgelegd op beeld. Hieronder een link naar deze video:

Schrijf je in voor het laatste nieuws

Vul je e-mailadres in en ontvang het laatste nieuws van Ronico in je mailbox.

Ongeldige invoer